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胸腔鏡下食道切除術は食道癌の根治術として普及しているとは言い難い.われわれは胸腔鏡下食道切除術導入にあたり,手技に習熟した外科指導医のもと安全かつ早期の習熟に努めた.当科にて胸腔鏡下食道切除術導入期に経験した12例(A群)と指導医施設にて手技習熟に要した初期の17例(B群)の成績を比較し,指導による早期習熟の可能性を検討した.A群では初期の8例に指導を受け,以後は独力で指導医施設と同等の縦隔郭清が可能であった.縦隔内郭清リンパ節個数,胸部操作時間,術後合併症に差は認めなかったが,A群の胸腔内出血量はB群に比し有意に少なかった.胸腔鏡下食道切除術は導入期の指導により安全かつ早期に習熟可能と考えられた.
The attainment of proficiency in thoracoscopic radical esophagectomy for thoracic esophageal cancer requires much experience. We mastered this under direction by an experienced surgeon. We evaluated our procedure by comparing the results of our cases with cases operated on initially at the director's institution. Subjects were 12 thoracic esophageal cancer patients who underwent thoracoscopic radical esophagectomy at our institution (Group A). Controls were 17 initial patients who underwent the same operation at the director's institution (Group B).
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