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食道領域における内視鏡下手術は,良性疾患に対しては既に有用性が確立されつつあるが,悪性疾患についての評価は未だ定まっていない.当科では1993年より胸部食道癌症例に対し胸腔鏡下食道切除術を導入してきた.本稿では術式の工夫,手術成績などにつき報告した.1993年1月より1998年12月までに15症例を経験し,男性12例,女性3例,平均年齢は63.9歳であった.平均手術時間(結腸再建例を除く)は,前期:7時間32分,中期:6時間32分,後期:4時間32分であった.主な術後合併症は前期および中期の症例に多く,気管膜様部壊死1例,反回神経麻痺2例,乳糜胸1例,肺炎1例などであった.胸部食道に対する胸腔鏡下食道切除術は臨床例の集積により安全性が向上し,その有用性が増すことが示唆された.
While endoscopic surgery had achieved an important position in the treatment of benign esophageal diseases, its application to malignant conditions remain controversial. Since 1993, we have performed thoracoscopic esophagectomy (TE) to patients with esophageal carcinomas. The purpose of this paper was to present the operative procedure and to analyze the clinical results. From 1993 to 1998, fifteen patients underwent TE. Mean age was 63.9 years ; 12 patients were male. Operating time was averaged to 7 hours 32 minutes in early patients and 4 hrs 32 min in recent series. Five patients had six complications.
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