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胃癌に対する外科治療として腹腔鏡補助下幽門側胃切除術がさらに普及するためには,手技の簡素化および定型化,コストの削減が必要と考えられる.本稿では腹腔鏡補助下幽門側胃切除術を行うにあたって,われわれの行っている手技上の工夫を述べた.(1)胃壁全体を胃体部と幽門部の2点で腹壁側に挙上して視野の展開を図り,脈管の同定・剥離を容易にする.(2)小彎側の操作として胃の前面から前半分の郭清を行い,胃を挙上・反転した視野で後壁側から残りの郭清を行う.(3)十二指腸の落ち込み予防として,口側胃を切離したのち残胃にのみ腸鉗子を掛け,切除胃を持ち上げながら後壁の漿膜筋層縫合を行い,結紮が終了したのちに十二指腸を切離する,などである.また,自動縫合器の使用個数もできるだけ少なくなるよう心がけている.
Simplifying and standardizing the technique are required for laparoscopy-assisted distal gastrectomy to be a more common surgical procedure for gastric cancer; also cost-effectiveness should be considered. We de-scribed in the literature our procedure of laparoscopy-assisted distal gastrectomy. 1) Double looping and lifting procedure of the stomach (stomach body and the antrum) provides a good surgical field for dissecting the ves-sels and 2) we perform both anterior and posterior approach for dissecting the lesser curvature.
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