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7例の食道癌症例に対して,補助的な小開胸,小開腹を伴わない完全な腹腔鏡,胸腔鏡下食道切除術を施行した.平均手術時間は418分,平均出血量は522gであった.通常の右開胸開腹手術と比較すると,平均ICU滞在日数は1.3日対4.2日,術後平均在院日数は18日対25日,硬膜外カテーテルによる疼痛管理は4.3日対6.5日,人工呼吸管理は1.1日対2.6日,鎮痛剤の使用回数は1.9回対7.5回といずれも良好で,低侵襲手術と考えられた.合併症としては,1例で一過性の通過障害が認められたが,腹腔鏡下に下縦隔郭清を行うことにより,胸腔内操作を術者,助手ともに頭側への同一視野で行うことができる利点があった.
From October 2001, seven patients underwent esophagectomy for esophageal cancer approached by thoracoscopy and laparoscopy without minilaparotomy nor minithoracotomy. Mean operative time was 418 min-utes and mean blood loss was 522 g. Mean intensive care unit stay was 1.3 days, and mean length of hospital stay was 18 days. There was only one major complication, delayed gastric emptying. This approach is useful for lower mediastinal lymphadnectomy. It also has an advantage in the thoracoscopic procedure, because the sur-geon and assistants have the same cephalad view, and good hand-eye coordination.
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