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クリニカルパスの効果として,在院日数短縮や医療コスト削減による病院経営の効率化,医療の質的標準化,インフォームド・コンセントの促進などが期待されている.胃粘膜癌および胃粘膜下腫瘍に対する腹腔鏡下胃局所切除術においても,患者の多くは同じような診療経過をたどるため,クリニカルパス導入に比較的適している.術後1日目に飲水,2日目に流動食を開始し,以後三分粥,五分粥と2日ごとに上げていき,術後7日目で退院としている.病変が噴門や幽門に近接した症例で術後狭窄が疑われる場合や,幽門に近接した症例で腹腔鏡補助下手術を行う場合には,パスからの逸脱を考慮する必要がある.
It is expected that introduction of clinical passes would reduce the length of hospital stay of the patients, im-prove hospital management by reducing medical costs, standardize medical quality and facilitate informed con-sent. Because the postoperative courses of most patients who underwent laparoscopic wedge resection of the stomach resemble one another, introduction of a clinical pass is suitable for care of these patients. Patients start water intake and diet 1 day and 2 days after surgery, respectively. Grade of gruel is raised every 2 days. Patients are discharged 7 days after surgery.
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