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これまでに,活性酸素種(reactive oxygen species:ROS)が酵素や転写因子を含むタンパク質に対して何らかの影響を与えることは,少なからず予想されてきた。つまり,細胞内あるいは細胞外で産生したROSを受け取る特異的センサーの役割を担ったタンパク質が存在するというものである。そのような概念が確立されたにもかかわらず,酸化ストレスに対するセンサータンパク質の同定はなかなか進展しない状況であった。その主たる理由は,細胞内タンパク質の酸化状態を簡便に検出する実験系がなかったためである。 ここでは,最近開発された酸化タンパク質検出法を紹介するとともに,代表的なセンサータンパク質とその機能への影響について紹介する。
It has been known that reactive oxygen species(ROS)control the enzymatic and transcriptional activity of proteins via direct modification of cysteine residues. Hence, oxidation of cysteine thiol could be a vital modulator of signal transduction pathways. These findings indicate that some proteins serve as the sensor proteins highly sensitive to ROS. In this review, I show the relationship between intracellular ROS sensor and the regulation of protein function via oxidation.