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要旨:調理活動に必要な4つの能力(上肢・下肢・器具操作・認知)を包括的に捉える調理アセスメントを作成した.本研究の目的は,担当する事例に本アセスメントを用いて調理活動における問題点とアプローチの焦点化を図り,能力を高め役割獲得へと導くことの有用性を明らかにする.片麻痺女性2事例に対し本アセスメントを使用した結果,事例1は器具操作と下肢能力に対して焦点化し162/186点から195/200点へと向上,事例2は器具操作と認知能力に対して焦点化し103/186点から171/186点へと向上して,調理活動を再獲得した.本アセスメントは問題点を可視化し効果判定を行いながら遂行能力を高めることが明示できた.
The purpose of this study was to assess cooking activities that use 4 necessary abilities (upper extremity movement, lower extremity movement, apparatus operation, and acknowledgment), and to evaluate the benefit of intervention on 2 female hemiplegic cases. In the first case, which focused on apparatus operations and lower extremity ability, the score improved from 162/186 to 195/200. On the second case, which focused on apparatus operations and cognition, the score improved from 103/186 to 171/186. This assessment enables the occupational therapist to identify the problem and judge the effects. The assessment also revealed an improvement in cooking performance activities.
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