Japanese
English
特集 味と匂いの神経機構
嗅覚中枢の神経コーディング
Central processing of odor discrimination
小野田 法彦
1
Norihiko ONODA
1
1金沢医科大学第一生理学教室
1Department of Physiology, Kanazawa Medical University
キーワード:
梨状皮質
,
視床背内側核
,
大脳皮質嗅覚野
,
匂い情報
Keyword:
梨状皮質
,
視床背内側核
,
大脳皮質嗅覚野
,
匂い情報
pp.751-761
発行日 1999年10月10日
Published Date 1999/10/10
DOI https://doi.org/10.11477/mf.1431901092
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外界の匂いは匂いの要素の集合であるが,匂い情報は嗅細胞で受容されたのち,嗅球に送られて,一旦個々の匂い要素に分解される。そして梨状皮質に送られるが,そこで情報の再合成が始まり,視床背内側核を経て前頭葉眼窩回に達する。その嗅覚野では再合成された情報のうち,生体にとって意味のある情報のみが選択的に抽出されると考えられる。
Olfactory information may be tuned along the vertical axis in the olfactory bulb by means of synaptic interac-tions. The mitral cells have a relatively narrow odor spectrum. In addition, odors may be separated into individual chemical components in the deep olfactory bulb region. Further tune of odors may be carried out in the superficial layer of the pyriform cortex, whereas the tuned information would be reconstructed in the deep pyriform cortex.
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