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味覚と嗅覚は,哺乳類では口腔の舌などにある味蕾の味細胞と鼻の嗅細胞の生体膜で化学物質をそれぞれ受容して生じる感覚である。本論では,生体系を模倣した人工膜を利用した味覚センサと匂いセンサについて紹介する。味覚センサは既に実用化され全世界で使われており,単一の化学物質を高感度に検知する超高感度匂いセンサも実用化されている。これらのセンサは,従来の分析機器に代わり,新しい分析手段を提供するものである。
Abstract
Gustatory and olfactory senses receive chemical substances at the biological membranes of taste and olfactory cells, respectively. The present review article describes electronic tongue (taste sensor) and electronic nose (odor sensor) developed based on biomimetic technology. A taste sensor is now commercially sold and utilized in pharmaceutical and food companies across the world. An electronic nose with high sensitivity was also commercialized in Japan. These sensors provide novel methods for analyzing chemical substances instead of using conventional tools.
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