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胸腔鏡下食道切除は最初の報告以来10年以上が経過するが,まだ標準術式とはなっていない.これは手技の習熟が困難なことに起因すると思われる.リンパ節郭清を重視する本邦においては,近年,手技の工夫や器具の開発によりしだいに広く施行されるようになってきた.胸壁損傷の軽減は呼吸機能温存に有用であり,通常,開胸と比べて同等の根治性が保たれ,一定の習熟を得たあとは呼吸器合併症の頻度も低下していることが明らかとなってきた.拡大視野下の微細解剖に沿った郭清は胸腔鏡下手術の最大の利点である.さらなる情報の公開,知識の共有,器具の開発が胸腔鏡下食道癌根治術の標準化に向けて重要と思われる.
Thoracoscopic procedure has not become a standard approach for esophagectomy, although more than 10 years have passed since the first report, because the procedure requires sufficient training to be performed safely and efficiently. However, the improvements in technique and instrumentation have been promoting the procedure gradually among Japanese surgeons who lay emphasis on lymph node dissection. Minimizing chest wall injury contributes preservation of pulmonary function without reducing radicality.
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