Japanese
English
特集 食道疾患に対する内視鏡下手術の進歩
食道憩室に対する内視鏡下手術
Endoscopic Operation for Esophageal Diverticulum
佐々木 章
1
,
杉村 好彦
2
,
旭 博史
1
,
佐藤 信博
1
,
島田 裕
1
,
山本 政秀
1
,
中嶋 潤
1
,
斎藤 和好
1
Akira SASAKI
1
,
Yoshihiko SUGIMURA
2
,
Hiroshi ASAHI
1
,
Nobuhiro SATO
1
,
Yutaka SHIMADA
1
,
Masahide YAMAMOTO
1
,
Jun NAKAJIMA
1
,
Kazuyoshi SAITO
1
1岩手医科大学第1外科
2盛岡赤十字病院外科
1Department of Surgery Ⅰ, Iwate Medical University School of Medicine
2Department of Surgery, Morioka Red Cross Hospital
キーワード:
食道憩室切除術
,
胸腔鏡下手術
,
腹腔鏡下手術
Keyword:
食道憩室切除術
,
胸腔鏡下手術
,
腹腔鏡下手術
pp.307-312
発行日 1999年8月15日
Published Date 1999/8/15
DOI https://doi.org/10.11477/mf.4426900045
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胸部食道憩室に対する手術方法として,従来,開胸操作による憩室切除術が選択されてきた.われわれは,本疾患に対して患者の術後quality of lifeを考慮し,minimaly invasivesurgeryである内視鏡下手術を導入し,良好な成績を得ている.胸腔鏡下および腹腔鏡下の2つのアプローチ法による憩室切除術についてその手術手技を中心に報告する.
Conventional diverticulectomy by thoracotomy has been performed for thoracic esophageal diverticulum. Considering the post-operative quality of life of the patient, we introduced a less invasive endoscopic operation (for this disease), and we have obtained, good results. We herein report our results centered on the surgical techniques of diverticulectomy via two approaches, thoracoscope and lapaloscope.
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