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味覚の情報は味覚神経を介して中枢神経系に送り込まれた後,最終的に大脳皮質味覚領野に到達して味の質や強さが識別される。また,味覚情報は種々の生体反応を誘発させることも知られている。中枢神経系における味覚情報の伝達様式,その処理様式に関しては,視覚や聴覚などの他の感覚系に比べ,今なお充分に解明されているとはいえない。しかし,近年,味覚の中枢機構に関する形態学的,神経生理学的,行動学的研究が徐々にではあるが積み重ねられ,新らたな知見が得られてきているのも事実である。本文では,味覚の中枢伝導路,味覚刺激による種々の反射性活動,および,味の強さや質の情報処理機構等に関する最近の知見を総括し,あわせて今後の研究の問題点をも探ってみたい。
Abstract
The neuroanatomical and electrophysiological studies concerning the central mechanisms of gustation were reviewed.
(1) Branches of the facial, glossopharyngeal and vagus nerves which carry gustatory messages from the oral cavity reach the nucleus of the solitary tracts (NTS). Many investigators have shown that these 3 nerves terminate rostrocaudally in this order in NTS with some overlap. In rats, NTS neurons in the caudal (viscerosensory) zone of NTS project to the ipsilateral lateral pontine parabrachial nuclei (PBN), while those in the rostral (gustatory) zone to the ipsilateral medial PBN.
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