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外部からの刺激に応答する感覚器はその適刺激の物理化学的性質によって,光受容器,化学受容器,機械受容器というように分類される。化学受容器はさらに味受容器と嗅受容器に分けられる。そして,それぞれの受容器を構成する受容細胞を味細胞,嗅細胞などと呼んでいる。ここでは嗅細胞に焦点をあて,他の感覚細胞と比較しながら,その微細構造を膜構造を中心に記述する。
いっぽうこの本の最初の章で述べられているように,パラニューロンという概念が新しく提案されている1)。嗅細胞がこの概念にうまくあてはまるのかどうか,今のところ,不明である。しかし,以下に述べるような機能と構造のより詳細な点が今後の研究で明らかになり,また,パラニューロンという概念の基準がより鮮明になれば自然に定まるであろう。
Abstract
The structure and function of olfactory receptor cell were analyzed by thin sectioning, freeze-replica and electro-physiological methods.
The olfactory receptor cell as primary sensory cell is a bipolar neuron, whose dendrite extends to the surface of olfactory mucosa and forms olfactory knob covered with either cilia or microvilli. The axon reaches the olfactory bulb where it terminates on the dendrite of mitral cell.
The olfactory receptor cell is stimulated by odorants and discharges impulses with slow changes of receptor potential.
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