Japanese
English
原著
血清アルブミン値の上昇とともに改善を認めたCronkhite-Canada症候群の味覚障害の1例
Taste Disorder of Cronkhite-Canada Syndrome Improved by Treatment of Hypoalbuminemia
平井 良治
1
,
生井 明浩
1
,
池田 稔
2
,
中村 裕子
1
,
大塚 健司
2
,
伊藤 勇
2
,
大木 光義
2
,
鴫原 俊太郎
2
,
木田 亮紀
2
Ryoji Hirai
1
1日本大学医学部附属練馬光が丘病院耳鼻咽喉科
2日本大学医学部附属板橋病院耳鼻咽喉科
1Department of Otorhinolaryngology,Nihon University School of Medicine
pp.895-898
発行日 2003年11月20日
Published Date 2003/11/20
DOI https://doi.org/10.11477/mf.1411100890
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I.はじめに
Cronkhite-Canada症候群(以下,CCSと略)は,下痢を主症状とし消化管ポリポーシス,皮膚色素沈着,脱毛,爪甲萎縮,味覚障害を伴う疾患として,1955年にCronkhiteとCanada1)が報告した。
今回われわれは,血清アルブミン値の上昇とともに味覚障害の改善を認めた本症候群の1例を経験したので報告する。
A 65-year-old man complained of taste disorder,diarrhea and appetite loss. The patient manifested characteristics of clinical and pathological findings of Cronkhite-Canada syndrome. Increased threshold of the chorda tympani was found on filter paper disk test,but it was improved as serum albumin level had elevated. This case suggested that the cause of taste disorder of this syndrome might be not only serum zinc deficiency but also serum albumin deficiency.
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