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脳神経外科領域における嚥下障害の患者に対しOne-Step Buttonを用いた経皮的内視鏡胃瘻造設術(percutaneous endoscopic gastrostomy:PEG)を施行し,臨床的検討を行った。対象は94例で,平均年齢は70.8±15.4歳であった。嚥下困難となってからPEGまでの時期は平均3カ月であった。PEGに伴う合併症は8例(8.5%)にみられ,全て保存的治療にて軽快した。術前の総蛋白,コリンエステラーゼ,総コレステロールは平均値で6.7±0.7g/dl,202.6±72.2U/l,164.9±41.4mg/dlであったが,術後1カ月目にはそれぞれ6.9±0.6g/dl,218.1±85.3U/l,168.4±39.9mg/dlと増加し,栄養状態の改善が得られた。また誤嚥性肺炎を繰り返す18例中9例に改善がみられた。14例は経口摂取が可能となり10例に胃瘻抜去を行った。
PEGは低侵襲であり,栄養状態や誤嚥性肺炎の改善,経口摂取再開など,患者のquality of life(QOL)向上に極めて有用であった。
We investigated the efficacy of percutaneous endo-scopic gastrostomy (PEG) in neurosurgery.
PEG was applied 94 feeding patients using One-Step Button. The mean age was 70.8±15.4 years old, and the mean duration between the onset of swallow-ing disturbance and PEG was 3 months. Minor com-plication associated with PEG was 8 cases (8.5%) , which treated conservatively. Body weight, BMI, and biochemical data were increased one month after PEG, so nutrition was improved. Aspiration pneumo-nia was improved in 9/18 patients. Fourteen patients got oral intake, and PEG was extracted in 10 patients.
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