Japanese
English
研究
経皮内視鏡的胃瘻造設術—脳神経外科患者の長期栄養管理における経験
Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) for the Management of Dysphagia : Experiences in the Neurosurgical Care Unit
和田 太郎
1
,
田中 允
2
,
宮崎 直之
2
,
長谷川 恭久
3
,
岩谷 慶照
3
,
勢馬 佳彦
3
,
柿木 啓太郎
3
,
玉木 紀彦
3
Taro WADA
1
,
Makoto TANAKA
2
,
Naoyuki MIYAZAKI
2
,
Yasuhisa HASEGAWA
3
,
Yoshiteru IWATANI
3
,
Yoshihiko SEIMA
3
,
Keitaro KAKINOKI
3
,
Norihiko TAMAKI
3
1兵庫県立柏原病院脳神経外科
2兵庫県立柏原病院外科
3神戸大学脳神経外科
1Department of Neurosurgery Hyogo Prefectural Kaibara Hospital
2Department of Surgery, Hyogo Prefectural Kaibara Hospital
3Department of Neurosurgery, Kobe University School of Medicine
キーワード:
percutaneous endoscopic gastrostomy
,
dysphagia
Keyword:
percutaneous endoscopic gastrostomy
,
dysphagia
pp.873-877
発行日 2000年10月10日
Published Date 2000/10/10
DOI https://doi.org/10.11477/mf.1436901953
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I.はじめに
脳神経外科領域では意識低下,経口摂取不能に陥り,長期の栄養管理を要する患者が多い.中心静脈栄養,経鼻胃管栄養が中心であったが,感染や苦痛を中心とする合併症が問題である,そこでわれわれはこれらの患者に対し経皮内視鏡的胃瘻造設術percutaneous endoscopic gastrostomy(PEG)を行い,良好な結果を得ているので報告する.
This report concerns percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) administered in the neurosurgical care unit to a patient with dysphasia. This reliable nutrition route has the major advantage of minimal surgical invasion and can be expected to become a standard nutritional method. Since patients with neurological disorders account for the majority of those who need PEG, neurosurgeons need to be aware of the import-ance of PEG.
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