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粥状動脈硬化の粥腫には,大量のコレステロールが含まれ,摂取するコレステロール,脂肪酸の種類と量が血清脂質値と病変形成に寄与することが明らかにされてきた。そして動脈硬化疾患発症・進展には,高LDLコレステロール血症が最も重要な因子である。しかし近年,動脈硬化に対する食事療法では各栄養素を基にした指導からダイエットパターンを中心とした指導へ移動しつつあり,なかでもコレステロールや脂肪酸などをどのように考えるかが問題となっている。
Atherosclerotic lesion called atheroma includes large amounts of cholesterol. Intake of cholesterol and quality of free fatty acids contributes to the increase of serum cholesterol level and the development of atherosclerosis. A high level of low-density lipoprotein cholesterol is established as a the most dangerous risk factor to promote atherosclerosis. However, recent dietary instruction is focusing on the diet pattern instead of the dietary individual nutrients including cholesterol. We discuss the problem concerning dietary lipids and others for the prevention of atherosclerosis.