Japanese
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骨・軟骨に作用する機能性食品素材として,コラーゲンペプチド,グルコサミンなどが知られている。なかでもコラーゲンペプチドは原料として年間約数千トンが国内流通し,コラーゲンペプチドの骨・軟骨に関する研究は,基礎(in vivo実験およびin vitro実験)と臨床(ヒト試験)ともに進んでいる。今後は,コラーゲンペプチドの分子レベルでの作用機構解明と疾病に罹患していない者を対象としたヒト試験の結果が望まれる。
Collagen peptides, including glucosamine, are well-known functional food materials that act on bone and cartilage tissues. Collagen peptides are used at a volume of about 6,000 tons per year as a raw material in Japan. Evidence for the action of collagen peptides for both bone and cartilage tissues has accumulated both at basic research level(in vivo and in vitro)and clinically. To confirm the clinical effect of these peptides and clearly identify their mechanism of action at the molecular level, further clinical studies comprising disease-free subjects, alongside basic research studies, are required.