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イソフラボンは,弱い女性ホルモン様作用を示すことから,閉経後女性の骨の健康効果が期待されている。アジアにおける観察研究では,大豆食品またはイソフラボンの摂取量と骨密度および骨折予防との関連が認められている。イソフラボンの介入試験のメタ解析では,60歳以下の閉経後女性において,75 mg/日程度のイソフラボンの6カ月~1年間の介入により,尿中の骨代謝マーカーの有意な低下および骨量低下の抑制が認められるという。一方,欧米人女性を対象とした,カルシウムおよびビタミンDとイソフラボンを同時に介入した試験では,骨への有効性は認められない。このような相違は,栄養素の同時介入の有無の他,個人のイソフラボンの代謝能の違いが関与していると考えられる。
Effects of isoflavones on bone health in postmenopausal women are expected, since it shows weak estrogenic activity. In the observational study in Asia, association between intake of soy foods or isoflavone and bone mineral density and fracture prevention has been observed. In the meta-analysis of intervention trials of isoflavone in 60 years or less of postmenopausal women, 75mg by day about 6 months to 1 year intervention of isoflavones induced suppression of significant decline of bone resorption markers in the urine was observed. On the other hand, intended for Westerners women in the study intervened isoflavones with calcium and vitamin D simultaneously, it is not observed effectiveness of isoflavones on the bone. Such a difference might be due to diversity in the individual metabolic capacity for isoflavones as well as the effects of presence or absence of other co-interventions nutrients.