Japanese
English
- 有料閲覧
- Abstract 文献概要
- 1ページ目 Look Inside
- 参考文献 Reference
リンは,骨石灰化に重要な栄養素である。適切なリンの摂取は骨の石灰化に必須であるが,過剰なリン摂取は骨に有害な影響を及ぼすことが報告されている。近年日本人において食の欧米化による,肉や乳製品の摂取に伴うリン摂取の増加や,加工食品の発達に伴う,食品添加物由来の無機リン摂取の増加が問題となっている。高リン食摂取によるPTHの分泌に対する骨への悪影響は,カルシウム摂取量が不十分な場合にのみ観察される。したがって,食事性のカルシウム/リン比が,骨の健康を予測することが可能な指標の1つとして考えられる。
Phosphorus is necessary for bone mineralization. Although adequate phosphorus intake is essential for skeletal mineralization, it is reported that excessive phosphorus intake can induce deleterious effect on bone. Recently, since the Japanese diet has been westernized, phosphorus intake by the meat and dairy products has increased. Furthermore, along with the development of processed foods, excessive intake of inorganic phosphorus from food additives has become a problem. An adverse effect on parathyroid hormone(PTH)secretion from high phosphorus intake was seen only when calcium intake was inadequate. Dietary calcium to phosphorus ratio can be considered as one of the indicators that can predict the health of the bone.