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要旨
手術中の不感蒸泄は周術期体液管理において重要な要素である。腹腔鏡手術が閉鎖空間の中の手術であるため開腹手術と比較して不感蒸泄は少なくなるという考えが存在するが,乾燥した二酸化炭素の送気による不感蒸泄量についてはいまだ不明である。この問題についてモデル実験系を用いて水分蒸発量を比較検討した。両群の水分蒸発量に有意差はなかった。この結果は,腹腔鏡手術であっても開腹手術と同等の不感蒸泄量である可能性を示す。さらに,腹腔鏡モデル群では送気流量と水分蒸発量に正の相関を認めた。気腹の条件により腹腔鏡手術時の不感蒸泄量は変化すると考えられた。
Insensitive evaporative warter loss during laparoscopic surgery is an important factor in perioperative fluid management. However, the amount of insensible warter loss due to dry CO2 insufflation is still unknown. To address this issue, we compared the amount of water evaporation using a model experimental system. There was no significant difference in the amount of water evaporation between the two groups. This result indicates that laparoscopic surgery may have the same amount of insensible evaporation as open surgery. Furthermore, in the laparoscopic model group, there was a positive correlation between the amount of airflow and the amount of water evaporation, suggesting that the amount of insensible evaporation during laparoscopic surgery changes depending on the conditions of insufflation.
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