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はじめに
頭頸部扁平上皮癌患者は,高齢発症,併存症,腫瘍による嚥下障害のため,低栄養状態にあることが多い1)。低栄養は治療中断や合併症の増加と関連するため,適切に栄養状態を評価し,栄養療法を施行する必要がある2)。栄養状態を評価する指標としては,body mass index(BMI),末梢血中リンパ球数,血清アルブミン濃度,血中ヘモグロビン濃度が用いられることが多い3,4)。これらの栄養指標は,頭頸部扁平上皮癌患者の予後と相関することが知られている5,6)。しかし,これらのうち,どの項目が最もよく予後と相関するかについては,いまだ明らかにされていない。今回われわれは,根治的放射線療法を受けた頭頸部扁平上皮癌患者を対象に,栄養評価指標と生命予後との関係を検討したので報告する。
The purpose of this study was to examine the impact of nutritional parameters on overall survival of patients with head and neck squamous cell carcinoma. This retrospective study included 108 patients treated with definitive radiotherapy in our institution. The association between overall survival and nutritional parameters(body mass index, lymphocyte count, hemoglobin and albumin)was investigated using a Kaplan-Meier estimate and a Cox proportional hazard model. In the univariate analysis, all nutritional parameters investigated were associated with prognosis. However, among the parameters, only lymphocyte count was an independent prognostic factor for overall survival in the multivariate analysis.
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