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オートファジーは酵母から哺乳動物まで保存された主要な細胞内分解系であり,細胞内浄化と恒常性の維持に必要不可欠である。老化に伴うオートファジーの活性低下は以前から示唆されており,組織特異的オートファジー欠損マウスでは老化との関連性が高い退行性変化と疾患を呈する。一方,様々なモデル動物において,老化を遅延させ寿命を延長させる数多くの介入方法はしばしばオートファジーの活性化を誘導する。更に,オートファジーの活性自体がそれらの老化防止効果に必須であることも示唆されている。 本稿では,オートファジーと老化に関する近年の知見を概説する。
Autophagy, a major intracellular degradation system which is conserved from yeast to mammals, is essential for the cellular clearance and the maintenance of homeostasis inside the cell. The autophagic activity is reported to decrease in almost all cells and tissues following aging, and genetic inhibition of autophagy in mice leads to degenerative changes and diseases that are highly associated with aging. On the other hand, various intervention strategies that delay senescence or increase life span in model organisms often stimulate autophagy, and autophagy inhibition compromises these anti-aging effects. Here, we review recent evidences in support of tight connections between autophagy and aging.