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骨粗鬆症は女性だけではなく,男性においても公衆衛生上重要な疾患である。そのため,男性において低骨量のリスク因子を同定し,予防対策を講ずる必要がある。今回,骨密度と関係するリスク因子を同定するため,藤原京スタディ男性骨粗鬆症コホート研究を行った。その結果,喫煙習慣は低い骨密度と関係し,適度の飲酒(55 g/日未満),高い牛乳摂取頻度や高い納豆摂取頻度は高い骨密度と関係していた。喫煙習慣は骨粗鬆症を引き起こすリスク因子であり,高い牛乳摂取頻度や高い納豆摂取頻度は骨粗鬆症を予防する因子である可能性が示唆された。
Osteoporosis is a major public health issue not only in women but also in men. Risk factors for low bone mineral density(BMD)need to be identified in men. We have examined factors related to BMD in the Fujiwara-kyo Osteoporosis Risk in Men study. Smoking habit was associated with low BMD. Moderate alcohol intake(<55 g/day), greater milk intake and greater natto intake were associated with high BMD. Non-smoking, greater milk intake and greater natto intake may prevent osteoporosis in men.