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商業的に開発された,3濃度の,濁りの少ない"クリアー"酵素コントロールと,従来からのヒト血清を凍結乾燥した,いわゆる濁りのあるコントロールを,精度管理のうえでどちらが優れているかを比較検討した.コントロールの評価の基準には,1)濁りの測定,2)30日間の日常の測定による日間精密度の検討,3)これらコントロールをもどし溶解して凍結保存した場合,0から30日間と,0から10日間を3回にして合計30日間にしたものによる,それぞれの酵素測定値の安定性,を用いた.これらのコントロールはLDH,GPT,GOT,CK,アルカリホスファターゼの各活性についてパーキンエルマーのKA-150型酵素分析機で測定した.
Low turbidity, "clear" enzyme controls commercially produced in three concentrations and conventional human lyophilized*1 control sera, which are more turbid, were evaluated to determine which was superior for quality control purposes.*2 Criteria used to evaluate the controls were : 1) turbidity measurement, 2) daily assays for 30 days to estimate day-to-day precision,*3 and 3) stability of the enzyme assay value for these controls when they were reconstituted*4 and frozen for 0 to 30 days and 0 to 10 days with three aliquots separately prepared and frozen for 0 to 10 days for a total of 30 days. The controls were analyzed for lactate dehydrogenase, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, creatine kinase, and alkaline phosphatase activities with the Perkin-Elmer KA 150 enzyme analyzer.
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