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目的:小児のアトピー性皮膚炎患児における麹菌発酵大豆培養物(I)およびビフィズス菌の治療的効果について検討する。 方法:1~5歳のアトピー性皮膚炎患児19例を,(I)を摂取するI群,(I)にビフィズス菌を加えた試験食を摂取するIB群に割り付け,24週間継続して摂取した。 結果:登録時と比較して,I群では24週,IB群では12週時点で,SCORAD総点数が有意に低下した。登録時と比較して,12週および24週ともにIB群のみで保護者の心理的負担が軽減された。 結論:(I)は幼児ADを改善し,ビフィズス菌と共に摂取することでその作用が増強する可能性が示唆された。
Objective:To investigate therapeutic effects of a fermented soy product and Bifidobacterium on atopic dermatitis(AD)in children. Methods:Nineteen children with AD, aged 1-5 years, were assigned to receive a fermented soy product with(IB group)or without Bifidobacterium(I group)for 24 weeks. Results:Compared to the baseline, the SCORAD(Severity Scoring of Atopic Dermatitis)index significantly decreased after 24 weeks in I group, and after 12 weeks in IB group. Only in IB group, the scores of psychological distress of parents were significantly improved after both 12 and 24 weeks. Conclusions:A fermented soy product has potential therapeutic effect on AD in children, and Bifidobacterium may enhance this effect.