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要旨
本研究は,放射線治療を受けることにより,味覚変化・口内反応を抱える口腔がん患者の食思傾向に影響を及ぼす食物特性を明らかにすることを目的とした.照射終了後7日以内の患者13名を対象として半構成的面接を実施し,得られた資料を質的帰納的に分析した.分析の結果,放射線治療を受ける対象者の食思傾向に影響を及ぼす食物特性は,【テクスチャー[食感]】【味付け】【温度】【食形態】【匂い】の5要因であった.30〜40Gyにおいて対象者は,味覚変化を最も顕著に自覚し,この時期の食思傾向に影響を及ぼす食物特性は【テクスチャー】【味付け】【温度】【匂い】であった.これらの要因は,対象者の治療以前の【嗜好性】から影響を受けていた.50Gy〜治療終了7日では口腔内疼痛を最も顕著に自覚し,疼痛悪化とともに口腔内乾燥に対する自覚も高まる傾向にあった.この時期の食思傾向に影響を及ぼす食物特性は,【テクスチャー】【温度】【食形態】であった.また60Gy〜治療終了7日では【匂い】が食思傾向と高い関連性を認め,食物における特有の匂いの強さが食思傾向を低下させた.なお味覚変化・疼痛・口腔内乾燥と食思傾向に影響を与える食物特性および嗜好性との関連性は,日内変動から影響を受けることも明らかとなった.本結果から,口腔がん患者の食事やその調理に際しては,照射線量と食物特性および嗜好性との関連性や,日内変動による影響に留意する必要があることが示唆された.
Abstract
The present study investigated the effect of taste alteration, oral cavity response and food characteristics on the appetite of 13 oral cancer patients receiving radiation therapy. Each subject underwent a semi - structured interview at or within 7 days of completing therapy, and the resulting data were qualitatively and inductively analyzed. There are 5 main characteristics of food that affect appetite: 'texture', 'seasoning', 'temperature', 'serving style', and 'flavor'. Patients reported significant effects of these when the radiation dose reached 40 - 50 Gy. With 30 - 40 Gy there were significant alterations in taste, and the food characteristics affecting appetite were 'texture', 'seasoning', 'temperature' , and 'flavor'. 'Personal preference' was associated with food characteristics on 30 - 40Gy. With 50 Gy, there was significant oral cavity pain on day 7 after completion of therapy and a dry mouth. The food characteristics affecting appetite were 'texture', 'temperature' , and 'serving style'. With 60 Gy, 'flavor' was highly associated with appetite on day 7; that is, intense flavor specific to the food decreased the subject's appetite. The results also showed circadian changes in the relationship among taste alteration, pain, dry mouth and food. The diet for oral cancer patients should take into account the level of treatment, the characteristics of the food, 'personal preference' and circadian changes.
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