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ペニシリン耐性B群レンサ球菌に関する報告が(以前より)多くされるようになり,更にB群レンサ球菌の病原菌としての報告も多くなってきたので,このB群レンサ球菌を分別して検出することが重要となった.レンサ球菌の群別を行うのにデキストロース・ブイヨンのpHの違いを利用するという報告が,幾人かの研究者によって行われている.A群ではpH5.0ないしそれ以上に,B群とD群はpH4.6またはそれ以下にあるというpHの差がある.この研究の目的は,B群レンサ球菌の同定のための暫定的分別法として,デキストロース・ブイヨンのpHを利用することの有用性を検討することである.
INTRODUCTION-The differentiation of group B streptococci is becoming more important as reports of these organisms developing penicillin resistance*1 are becoming more frequent and as more group B streptococci are being reported as etiologic agents in pathologic lesions.*2 Several workers have reported the use of pH in dextrose broth as a means of differentiating streptococci. This pH difference is approximately 5.0 and above for group A and 4.6 or lower for groups B and D. The purpose of this investigation was to determine the feasibility*3 of using the final pH in dextrose broth as a differentiating feature for the presumptive identification of group B streptococci.
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