Japanese
English
原著
水晶体嚢の生化学的研究(第2報)—糖蛋白の化学構造
STUDIES ON THE CARBOHYDRATE UNIT IN THE LENS CAPSULE
福士 克
1
Suguru Fukushi
1
1東北大学医学部眼科学教室
1Department of Ophthalmology, School of Medicine, Tohoku University
pp.557-567
発行日 1971年3月15日
Published Date 1971/3/15
DOI https://doi.org/10.11477/mf.1410204495
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緒言
水晶体嚢は代表的な基底膜の一つと考えられ,そのアミノ酸組成はコラーゲン様物質であり約11%の糖を含む。その糖はグルコース(以下Glcと略),ガラクトース(Gal),マンノース(Man)フーコース(Fuc),シアル酸,ヘキソサミン,ヘキソウロン酸であつた1)。この基底膜の構造をさらに理解するために糖単位の組成と蛋白との結合状態を知ることは重要なことである。
Pirie2)はこの糖と蛋白との結合を切るために種々な抽出方法を用いたが,分離できず,この結合はかなり強いことを認めている。
Fractionation of the collagenase-Pronase dige-sts by gel filtration and ion exchange chroma-tography permitted the isolation of glycopepti-des containing a glucosylgalactose disaccharide linked to hydroxylysine, glycopeptides contain-ing heteropolysaccharide units, and some in-completely digested material believed to contain both of these types of carbohydrate units.
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