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要旨 胃摘出術後,稀にではあるがビタミンEが欠乏し,末梢神経障害やミオパチー,小脳失調をきたすことが知られている。われわれは,胃摘出術・切除術を行った患者でその後ビタミンEが低下した例を多数経験した。そこで胃手術後の血中ビタミンE低下例について,ビタミンEの経口治療という観点から検討した。胃摘出術・切除術を施行され,1999年9月~2003年末に当院に来院し血中ビタミンEを測定した97例のうち,正常加減値(0.75mg/dl)より低下していたものは22例であったが,このうち11例(胃全摘出が8例,胃亜全摘出が2例,部分切除が1例)を対象としてビタミンE内服を開始した。うち10例で正常値まで回復した。神経症状を有した10例のうち9例で症状が改善した。ビタミンE値正常化に必要な内服量は1日150mgであったが,その量では低下する症例もあった。以上から,胃手術後にビタミンE低下をきたした症例に対しては1日300mg以上の継続的なビタミンE内服が推奨された。
Although postgastrectomy vitamin E deficiency rarely occurs, it can cause neuromuscular disorder such as neuropathy, myopathy and cerebellar ataxia. We encounter a lot of cases whose serum vitamin E level were decreased after gastrectomy. We evaluated the oral vitamin E intake as a therapy to these cases. The subjects of this study were 11 gastrectomized patients (8 patients had total gastrectomy, 2 subtotal gastrtectomy, 1 partial gastrectomy) with decreased vitamin E. 10 patients had neurological complications such as dizziness, dysesthesia, truncal ataxia. Serum vitamin E increased to normal level in 10 patients and neurological disturbances were improved in 9 patients. The minimum requirement of oral vitamin E intake was 150mg a day for normalization of serum vitamin E, on the other hand, it decreased with 150mg intake in some patients. Their serum level increased with 300mg. We suggest that it is important to check serum vitamin E in gastrectomized patients and oral vitamin E should be supplied over 300mg for the therapy with vitamin E deficiency.
(Received : December 17, 2004)
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