Japanese
English
- 有料閲覧
- Abstract 文献概要
- 1ページ目 Look Inside
緒言
口腔癌の外科治療は嚥下,構音機能はもちろんのこと,咀嚼機能を含めて機能温存あるいは機能的な再建を目指して進歩しつつあり1,2),真の機能向上には,その評価が不可欠である。既存の咀嚼機能判定表は,加齢による歯牙欠損が原因の義歯使用者を対象に作成されたもので,舌,下顎骨,歯牙,咀嚼筋群,唾液腺の切除,放射線障害,癌性疼痛などの様々な要因が複雑に絡んでいる頭頸部がん患者を対象にした場合,これとは別の評価基準の設定が望まれる。そこでわれわれは,まず食品別アンケート予備調査,次に咀嚼難易度判定,さらに咀嚼効率検査による再評価を経て,簡易咀嚼機能評価基準を考案したので,ここに提案する。
Based on an analysis of data obtained from a questionnaire about masticatory difficulty to a list-ing of 51 different types of foods from 50 patients who had head and neck cancer surgery, an evalua-tion chart of masticatory function was created then, classified into grade from 1 to 5. The correlation between the evaluation chart and ATP-granules absorption method supported validity of the chart as an acceptable measurement of masticatory func-tion. Finally, we devised the simple assesment scale of masticatory function, categorized into 5 groups, and containing the list of foods based on the evalua-tion chart.
Copyright © 1997, Igaku-Shoin Ltd. All rights reserved.