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要旨 キャンピロバクター腸炎は主にCampylobacter jejuniの経口感染によって引き起こされる.感染源としては汚染された鶏肉とその加工品であることが多い,2~5日の潜伏期を経て,下痢,血便,発熱,腹痛,嘔吐などの症状が出現する.最近,Guillan-Barre症候群との関連が注目されている.大腸内視鏡検査では散在性にみられる斑状発赤,点状出血,びらん,小潰瘍,粘膜の顆粒状変化などであり,これらの所見が血管透見を有する粘膜と入り混じって観察される所見が特徴的である.病変は大腸全域に分布することが多い.全大腸にびまん性の変化がみられる場合には潰瘍性大腸炎との鑑別が問題となる.最も特徴的とされる所見は回盲弁上の浅く境界明瞭な潰瘍であり,この所見から本症を強く疑うことが可能である.
Campylobacter enterocolitis is caused through oral infection of mainly Campylobacter jejuni. Contaminated chicken meat is the most common source of infection. After 2-5 day's interval, symptoms such as diarrhea, hematochezia, fever, abdominal pain and nausea develop. Recently, Campylobacter enterocolitis is regarded as a cause of Guillain-Barre syndrome. Colonoscopic findings include patchy erythemas, hemorrhagic spots, erosions, ulcers, and granular mucosa. These findings show scattered distribution throughout the whole area of the large intestine and these lesions are intermingled with mucosa having normal vascular pattern. The most specific colonoscopic finding is a shallow ulcer with distinct margin on the ileocecal valve, from which finding Campylobacter enterocolitis is highly suspected.
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