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糖尿病は,1型も2型も骨折リスクが上昇している。骨密度は1型では低下,2型では増加が見られ,いずれの病型においても骨密度から推定される以上に骨折リスクが上昇している。そのため,骨構造特性を含めた骨質の劣化が,骨折リスク上昇の主因であろうと考えられてきた。骨材質特性においては,最終糖化産物の蓄積によるコラーゲンの劣化の関与など,多くの検討がなされてきたが,機器の進歩に伴い構造特性についても最近報告が相次いでいる。1型における検討はまだ少数であるが,2型糖尿病においては,末梢骨皮質骨の多孔性の増大が注目を集めている。一方,腰椎海綿骨の海綿骨スコアが骨密度が増加しているにもかかわらず低下しているとの成績があり,糖尿病の骨折リスク上昇の一因となっている可能性が考えられ,興味深い。
Increased fracture risks in diabetes mellitus(DM)have been attributed to deteriorated bone quality both in type 1 and 2 DM because increased risks are disproportionate to their bone mineral densities(BMD).Although still very little is known about bone architecture in type 1 DM, recent advancement in the techniques, such as high-resolution peripheral quantitative CT(HR-pQCT)and trabecular bone score(TBS),have revealed that, in type 2 DM, bone microstructure is compromised despite preserved BMD, which may account for high fracture risk in DM.