Japanese
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生活習慣病の発症が高まっている我が国では,国民の「食と健康」への関心は強く,それに応えるべく食品産業の動きは活発である。また,超高齢社会に突入し健康寿命の延伸が個人のQOLの向上とともに社会医療費の軽減には必須である。健康寿命の核となるのは,日常の食生活であることは,疑いようのない事実である。歴史的には,世界に先駆け我が国において1980年代半ばに「食品の機能性」の概念が誕生し,それを受けて国が審査した上で許可する「特定保健用食品」が誕生した。また,2015年にスタートした「機能性表示食品制度」などの社会的背景を受け生活習慣病の予防機能を有する食品の開発も活発である。本稿では,それらの経緯と現状,さらに展望を述べたい。
In Japan the onset of lifestyle-related diseases has increased, the people interests in "food and health", and the movement of the food industry is actively to respond to it. Healthy life expectancy is essential for mitigation of social medical expenses and improvement of the personal QOL in the super-aged society. Daily diet becomes the nucleus of healthy life expectancy. Historically, the concept of "functional food" system was born in the mid-1980s in ahead of our country in the world. Administration as a response to it to allow on that review, "food for specified health uses" was born. Furthermore, foods with a prevention function of lifestyle-related diseases, such as "Foods with Function Claims" system have been developing from 2015. In this paper, we want to further describe these circumstances, the current situation and the outlook.