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生活習慣病が増加している飽食の現代においても,カルシウムと野菜の摂取は不足していることが知られている。生活習慣病の代表例である肥満では,摂取エネルギーより消費エネルギーを多くするような生活習慣の是正が必要である。食生活の改善と減量には,無理なく継続できることが大切である。エネルギー密度(ED)は,野菜や果物の摂取により低下するため,野菜を摂取することで,生活習慣の改善につながる。本稿では,野菜を十分摂取することで,低エネルギーでも満腹度・満足度が高い食事の実践例を紹介する。
In modern times, calcium and vegetable intake is known to be generally insufficient in the population. In addition, many patients increasingly have lifestyle-related diseases, such as obesity, and they require lifestyle modification to increase their energy consumption compared to their energy intake. Therefore, it is important for these patients to continue weight loss and to improve their dietary habits. The overall energy density(ED)of one's diet decreases by eating more vegetables and fruits. Moreover, higher vegetable intake contributes to an improvement in lifestyle as well as improves the calcium intake. In this article, we show that sufficient vegetable intake provides satiety and satisfaction.